​Historien om verdens ældste tatoveringsbutik

Tattoo Ole er verdens ældste stadig fungerende tatoverings butik​

Historie

De fleste er ikke klar over det. Men lige under brostenene ved Nyhavn 17 i København K, finder man et lille stykke verdenshistorie. Her ligger nemlig Tattoo Ole - verdens ældste, stadig fungerende tatoveringsbutik. En ære der først og fremmest må tilegnes de mennesker, der igennem årene, har kæmpet for butikken. Dernæst de rammer den er skabt i og sidst men ikke mindst, tiden for dens fødsel.

Dette er beretningen om disse mennesker, deres butik og den lille tidslomme hvor de fandt deres plads i historien.​​

Kongens tatovør

Nyhavn blev opført i perioden 1671-1673, og har fungeret som en aktiv og driftig havn siden dens opførsel. I kølvandet på åbningen udsprang der naturligt hen over årene, et væld af værtshuse, bordeller, skibsproviantøre m.m. i kvarteret rundt omkring havnen.

Når du sætter dig i stolen hos Tattoo Ole i Nyhavn, slutter du dig til en broget skare af benhårde sømænd, letlevende damer, nervøse letmatroser og endda en enkelt konge. Nyhavn 17 har en lang historie inden for tatoveringskunst og dansk kultur.

Den danske Kong Frederik IX, blev tatoveret her et par gange og det er derfor du finder følgende tekst på døren: ´Kongens tatovør - kongen af tatoveringer´.

Tattoo Ole er verdens ældste stadigt fungerende tatoveringsbutik, med 2 meget små lokaler i kælderen, i Nyhavn 17 i København K. Bygningen Nyhavn 17 er en fredet bygning og butikken Tattoo Ole, er erklæret yderst bevarings værdig, af Københavns Museum.

​(Crown Prince Fredrik shows and tells about one of the tattoos his grandfather Fredrik the IX got made at Tattoo Ole Nyhavn 17)
Photographer: Brian McClair Fogh

Nyhavn 17 gennem tiderne

Nyhavn 17 har gennem tiderne, huset alle typer af mennesker. I gamle dage var Nyhavn den hårde del af København fyldt med sømænd, glædespiger og dem man helst ikke skulle ligge sig ud med. Butikken har tilbage i tiden været flittigt besøgt, af blandt andet besætningsmedlemmer fra forskellige togter med skoleskibet og kongeskibet, som ønskede at forevige deres tur.​

Her kan i se Cigar butik i venstre side og Tatovering i Højre hvor i kan se tatoverings tegningerne i højre side billedet er fra start 1900 tallet.​

Tatoveringer siden 1884​

Vi ved at der i 1884 blev tatoveret i kælderlokalerne, af Gustav Bechmann. Den gang lå der en lille tobaksbutik, som husede et lille bord i hjørnet, til tatoveringer. Historierne fortæller at Gustav og måske andre før ham, også tatoverede langt inden dette tidspunkt i de små lokaler og at det samme skete oppe i baren, på Nyhavn 17.

Det var ikke svært at få lov til at udøve sin kunst, ved et af bordene, i baren Nyhavn 17. Men nu skal man også tænke på at det ikke var nemt, at få fat i tatoverings udstyr dengang. Derfor var man virkelig noget særligt, hvis man besad dette udstyr. Siden år 1919 blev kælderlokalet brugt udelukkende som tatoveringsbutik, af Hans Hansen. Herefter er butikken gået fra hånd til hånd, uden at have været lukket på noget tidspunkt, andet end når der er blevet lavet forbedringer, har været sygdom, weekend eller ferie.​

​Gustav Bechmann

Stikke Frederik

Tusch Hans

Hans J Hansen

Poul Pedersen

Severin

Tattoo Holger

Tattoo Jack

Tattoo Ole

Danny og Bimbo

Bimbo

Majbritt Petersen

​inden 1884 og frem

inden 1900

1901 og frem

Ca. 1919

Ca. 1925'erne

Ca. 1925'erne

1930'erne - 1939

1939 - 1947

1947 - 1988

1988 - 1995

1988 - 2010

2010 og hun er stadig ejer 

Under Tattoo Oles tid har følgende være hos ham.

  • Jhon Larson 1960'erne.
  • Freddy 1960'erne.
  • Thus Peter/Tato Peter 1970.erne.

Fra sidst i 1970 erne og frem.
​ 

  • Søren Kempf.
  • Danny Hansen.
  • Andy Larson.
  • Arno Sweickhart.
  • Henning Jørgensen.
  • Andy Larson.
  • Micke.

Tattoo Ole i Nyhavn 17

1939 En legende overtager butikken

Efter Tattoo Holger overdrages butikken til Tattoo Jack. Han var en mand der allerede på det tidspunkt, var lidt af en legende, inden for tatovør-kredse. Jack var nemlig forud for sin tid og er den dag i dag kendt, for sine yderst flotte og farverige tegninger. En stil der på det tidspunkt var aparte og svær at lykkes med. Men som den kunstner Jack var, lod han sig ikke stoppe af konventioner og gik sine egne veje, i sin kunst.

Jack boede i butikken sammen med sin kone og deres 3 børn. Det var trange kår, butikken er nemlig ikke større end 30 kvm! Ikke desto mindre udførte Jack sit erhverv så godt, at han fik et samarbejde med en højt stående læge. Lægen tog sine cancerpatienter ned til Jack efter bryst rekonstruktion så de kunne få deres brystvorte tatoveret.

Et super fint billed af Jack dog taget i Nyhavn 37 som han holdt til indtil hans sidste dage.

1947 butikken får sit navn

I 1947 ryger Jack i fængsel. Årsagen er uklar, men vi ved dog, at der ikke var tale om en længerevarende straf. Dog lang nok til at Jack ikke længere, kunne få en forretning til at hænge sammen.

I den forbindelse rækker Jack ud til sin gode ven Tattoo Ole og beder ham om at se efter forretningen, mens han sidder inde. Vi ved at Ole har haft sin jævnlige gang i butikken, måske arbejdet der on and off og allerede på det tidspunkt havde ry for at være fagligt i særklasse.

Ole har dog ingen lyst til titlen som bestyrer og afviser i første omgang tilbuddet. Han vil dog gerne overtage den og efter noget betænkningstid indvilliger Jack- om end modvilligt. Ole overtager derefter butikken. Herefter får butikken så sit nutidige navn: Tattoo Ole. Dette har nu prydet facaden i mere end 70 år!

Det kunne ikke være mere passende. Ole var nemlig som Jack, en fantastisk dygtig tatovør, der teknisk kunne måle sig, med de bedste i verden. Han blev da også verdensmester flere gange i sin tid. Mest kendt blev han for sine maritime motiver herunder særligt skibene, der nærmest så ud som om, de forlod kroppen.

Kendte man Ole godt vidste man også, at han havde for vane at skjule sine initialer i bølgerne - en sand kunstner.

Tattoo Ole var den første til at lave designs til Bubli Gum tatoveringer. Den nuværende indehaver Majbritt, kan huske dem fra sin barndom. Majbritt har tit tænktpå hvor ærgerligt det var at hun ikke fik gemt nogle, men så en dag modtog hun en mail fra London, fra Magnus Grimond. Han havde gemt sin samling og ville høre om butikken ønskede at få denne, det takkede Majbritt hurtigt ja til og kort tid efter, kom samlingen med posten.​​

Billed af Ole i Hjørnet da han var helt ung.

1988 Ole går bort, Danny overtager med Jørgen ´Bimbo´

Efter 41 år bag roret er en æra slut. Ole går bort i en alder af blot 62 år, efter at have fået konstateret lungekræft. Herfra overtager hans protegé Danny Hansen i samarbejde med Jørgen ´Bimbo´, som forinden arbejdede i butikken i nr. 37, som Tattoo-Jack åbnede, efter han blev løsladt fra fængslet i 1947.

Bimbo havde haft sin gang i Nyhavn og tatoveret siden en helt ung alder. Han var butiks uddannet og havde sejlet verden rundt. Han var os gode kammerater med Tattoo Ole, Søren kempf og Henning Jørgensen.

Søren Kempf og Henning Jørgensen åbnede Royal Tattoo i Helsingør i 1983 (Henning er idag en af verdensførende tatovører, inden for Japanske tatoveringer). Det var meningen at Bimbo skulle have været medejer her, men Nyhavn var blevet hans hjertes barn og han valgte at blive, hvilket vi kan glæde os over i dag. Søren Kempff trak sig senere ud af Royal Tattoo og åbnede Danish Tattoo I Hamborg, som stadig er der i dag og bliver drevet, af hans 2 Sønner Stephan og Joseph Kempf.

Op til at Ole gik bort og Danny og Bimbo overtog, havde de tit talt om at lave deres egen butik. Trods stor sorg greb de muligheden. De to var et godt makkerpar og de arbejdede tæt sammen i de følgende år. I 1995 vælger Danny at rejse til Tyskland og prøve kræfter, med nye udfordringer. Bimbo driver herfra butikken på egen hånd.​​

Bimbo lignede ikke en tatovør, han havde ikke mange tatoveringer, men han havde været på mange Convention’s rundtom i verden. Lige efter han kom til Tattoo Ole i ca. 1989 lokker Henning Jørgensen ham med til USA og her får han en flot tatovering, af Kari Barba.

Læs om butikkens og dens farverige historie i både ind- og udland

  • ​Hanky Pankys tatoveringsmuseum i Amsterdam
  • Sømandsmuseet på Kronborg i Helsingør​

På Hanky Pankys tatoveringsmuseum i Amsterdam, er der en masse ting og historier fra butikken. Også i Danmark på sømandsmuseet, på Kronborg i Helsingør, er der en masse om butikken med det gamle Nyhavn og det liv, der har været her gennem tiderne. Historien er om en lille butik, men i virkeligheden om ret store tatovører i Nyhavn, som ikke blot gjorde sig bemærket i det lille Kongerige.

​Tattoo Ole’s bedste ven Harald lykke, åbnede den første tatoveringsbutik i Santos i Brasilien. Ole og han kone Lis kom meget derhen. Ole og Harald omtalte altid hinanden som brødre og med tiden blev historien til, at Ole var Haralds Far, Der var en journalist og museums ejer, som gæstede butikken i Nyhavn 17, der fortalte stolt om Harald Lykke’s Far, Ole. Det var en sjov historie at høre og vidner om hvordan ordene kan vandre med tiden. Han var dog meget glad for at han kunne tage hjem, med den mere korrekte version.

Ole havde også engang en Papegøje med hjem fra Brasilien og som vi ved så er de monogame og Ole´s kone, fik en konkurent på hjemmefløjen. Papegøjen levede efter Oles død og måske lever den endnu, men den kunne ikke lide Oles kone, så hun måtte skille sig af med den. Det skal siges at Ole var en meget farverig mand, med stærke meninger og han kunne være noget af en mundfuld, men de historier kommer senere.​

Bimbo vandt Best old school I Oslo 2016 og den fine præmie blev bragt til Butikken af den fantastiske Søren Lind som ejer Enter The Dragon.​

Der var Convention i Santos 2018 til hyldest for Harald Lykke i Ære for hans navn. Butikken var inviteret med, men det blev for meget for Majbritt med retsagen, men deres sjæl var med og der blev designet T-shirt som hyldes til Brasilien fra Tattoo Ole.​

Santos Tattoo Festival

En legende kigger forbi og butikken får sin dåb ind i litteraturen​

I begyndelse af 00’erne er den verdensberømte forfatter John Irving, i færd med at researche til sin nye bog ´Indtil jeg finder dig´. Bogen handler om den fireårige Jack som rejser med sin mor, tatovøren Alice, rundt i Skandinavien på jagt efter Jacks far. Rejsen starter i København og her bliver Bimbo og butikken omtalt.

Skriver du en bog om en rejsende tatovør, hvor en del af handlingen foregår i København, er Nyhavn svær at komme uden om.

Som dikteret af skæbnen mødtes John Irving og Bimbo til lange samtaler om tatoveringshistorien i Nyhavn samt tatoveringsfaget i alt almindelighed. Tatovørerne i Nyhavn var en sammentømret gruppe, her var jargonen råt for u-sødt. Selv om de alle havde deres egne interesser for næsen, elskede de at lave rav for hinanden. Denne indforstået kærlighed, respekt og jargon finder man ikke i dag.

​Mødet mellem de to mænd må have gjort et indtryk. For i 2006 da John Irving, under stor mediebevågenhed, ankommer til København i forbindelse med udgivelsen af bogen, insisterer John Irving på at besøge Bimbo i butikken. Dette på trods af forlagets, stramt tilrettelagte program. 

På dette møde får Bimbo overrakt et signeret eksemplar af ´Indtil jeg finder dig´ med en meget fin og personlig takke hilsen, fra forfatteren selv. Irving var især meget begejstret for forretningens alder og kulturelle historie og har uden tvivl, haft stor sympati for Bimbo.

Tatoveringsbutikken i dag​

​I foråret 2008 åbner døren til butikken sig. Ind træder den 28-årige Majbritt Pedersen, en ung kvindelig tatovør, der søger arbejde hos Bimbo. Dette første møde, skulle vise sig at være et skæbnemøde. For ikke blot udvikler de to et nært venskab, Majbritt skulle også senere hen vise sig, at blive butikkens næste ejer og ikke mindst redningskvinde.

Men det vender vi tilbage til.

​Bimbo imponeres af Majbritt’s talent og drivkraft. Han takker ja til at ansætte hende, under betingelse af at hun indvilliger i, at lære old school teknik- og tegnestile. Det var og er stadig en kunstnerisk stil der ikke blot afspejlede Ole, men også butikkens ånd. Majbritt accepterede betingelserne og et nyt makkerskab, drev butikken videre.

Samarbejdet går strygende mellem de to faktisk helt upåklageligt, indtil en skæbnesvanger dag i 2010 hvor Bimbo, uden forudgående sygdom, pludseligt går bort 60 år gammel.

I en alder af blot 30 år overtager Majbritt nu butikken. Hun kan nu kalde sig butiksejer, tatovør og enlig mor. Som den allerførste kvindelige tatoveringsartist, har hun siden da drevet butikken med glamour og passion. Der er nok at se til og guderne havde ikke tænkt sig, at lade overtagelsen blive uden prøvelser. Majbritt er desuden den første professionelle tatovør fra Færøerne.

Nu starter en periode i butikkens historie, hvor den promoveres som aldrig før og hvor en retssag fra bygningens ejer, truer butikken eksistens.

Læs mere om Majbritt her​

Der er så meget historie forbundet med butikken, både med det gamle og det nye der er sket. Der er blevet gjort alt menneskeligt muligt, for at fortsætte med at forevige historien, efter en lang og sej kamp med udlejer. Havde udlejer vundet var en unik kulturarv forsvundet fra Danmark og en æra forbi. Var det lykkedes havde verdens ældste stadig fungerende tatoverings butik, været i Long Beach California men heldigvis var domstolen på Majbritt’s side. Efter at retsdatoerne blev skubbet et par gange vandt butikken i Byretten. Derefter blev sagen anket og butikken kom i Landsretten hvor den også vandt. Tattoo-Ole og dens unikke historie sejret og kan forsætte med, at lave fremtidige historier fra kælderen, i Nyhavn 17

2 dage efter svaret kom fra Landsretten, lukkede Corona landet ned, så Majbritt og butikken har ikke kunne fejre det fænomenale resultat på ægte Nyhavns maner. Det kommer dog, når der bliver åbnet op igen og de er landet tilbage på fødderne.

Det har taget hende lang tid at finde ro, til at sætte sig ned og få set på tingene, efter dette eventyr. I mellemtiden starter der nu et nyt eventyr da Tattoo Ole får en ”lillesøster” på Færøerne som åbner til maj 2021. Her vil der være tatoveringsbutik og museum.

Vi har haft mange som har været forvirrede angående familien Razzuk i Jerusalem, de har det længste slægtsbånd som tatovører og ikke verdens ældste stadig fungerende tatoveringsbutik.

Søren har været en stor støtte for Majbritt i forbindelse med retsagen.

Majbritt takker alle som gennem årene har støttet op om butikken og ikke mindst til de artister, som har været med til at lave historien. En stor tak skal også lyde til alle der har sendt støttebreve, samt alle der skrev under, på underskriftindsamlingen. Slutteligt tusind tak for alle jeres smukke ord. De gav energi, når der ikke var noget tilbage.​

Læs støttebrevet her

 ​

Underskriftindsamling

Kontaktoplysninger​

København afdeling​

98_fb-gold   99_instagram-gold   youtube

Færøerne afdeling

003-maps-and-flags  Tróndargøta 29, 100 Tòrshavn​

V-tal 651966​​

 

​Velkommen til Tattoo Ole. Verdens ældste tatoveringsbutik

- A true connection to history.​

Åbningstider​

Mandag

10:00 – 20:00​

Tirsdag

10:00 – 20:00​

Onsdag

10:00 – 20:00​

Torsdag

10:00 – 20:00​

Fredag

10:00 – 20:00​

Lørdag

12:00 – 20:00​

Søndag

12:00 – 20:00​

Der tages for​behold for ændringer i åbningstiderne.

Lukket mandag og søndag på Færøerne. Åbent 12-20.

CVR​: 37776610

®All Rights Reserved Tattoo Ole - Nyhavn 17