Sømandstatoveringer & -symboler

Tattoo Ole er verdens ældste stadig fungerende tatoverings butik​

Bog​

Da Majbritt „Lille-Ole“ Petersen startede i Nyhavn 17, blev der snakket meget om at hun skulle overtage butikken, når den tid kom. Hun lovede at hun ville bære de gamle traditioner videre og det beviste hun også overfor Bimbo. Majbritt har altid haft stor interesse for business og lyttet godt efter historierne, som blev fortalt i butikken af de gamle, derfor blev hun valgt til at være den 12. indehaver.​ 

Da traditionerne er essensen i den gamle tatoverings butik, og viden er guld, satte Majbritt sig for at lave en bog om de gamle skikke og betydningerne af disse smukke motiver, før de går tabt med den ældre generation.

Køb bogen her

Gennem årene Majbritt har ejet butikken, har de gamle søulke været inde med gode historier, når de satte sig i tatoveringsstolen og igen lod nålen sætte sit mærke. Den ”lille sorte bog” lå ikke langt væk fra arbejdsbordet, så de gamle spændende sømandssagn og myter hurtigt kunne blive nedfældet i den med kommentarer og illustrationer.

Det er lykkes finde Tattoo Oles originale tegninger fra 1940’erne, og siden har Majbritt lavet sin egne versioner af dem. Projektet har taget ca. 5 år og er blevet til en kvalitetsbevidst, let læselig og farverig bog med en masse billeder, der illustrerer de gamle symboler. Det vil være en praktisk bog for tatovører, men samtidig henvendt til alle, som elsker tatoveringer og gamle sagn.​

I 2018 blev ”Sømandstatoveringer & -symboler” nomineret under kunst hos Gmund papier, på en konference der holdes hvert år, for de mest tekniske og specielle kunstneriske papir ideer på verdensplan. Det var en stor anerkendelse.

I 2021 var bogen, sammen med de helt store færøske kunstnere gennem tiderne, med i en udstillingen ”Havet” på kunstmuseumet Listasavni. Alt som har og havde med havet at gøre; gamle redskaber som blev brugt ombord på “sluppene” (fiskebåde), malerier med relationer til/med og i havet samt selvfølgelig tatoveringerne, som tilhørte den garvede sømand.​

Vi håber, I vil nyde bogen!​

Tattoo Ole bog​

Majbritt har valgt et boglayout, som passer til hendes butiks historie. En bog hvor valget af papir, behandlingen af bogen og udtrykket, passer til en tid hvor man gerne måtte tænke på hvilke materialer der er brugt og hvad disse udtrykker.

Bogen er den første af sin slags i Danmark, ikke at en bog er unormal, men selve bog behandlingen. Da det er en meget special bog, så er det ikke kun materialevalget som er nøje udvalgt, men selve behandlingen er også noget, som har sat de allerbedste i faget på prøve – man kan sige der er blevet rykket lidt på grænserne for, hvad der kan lade sig gøre.​

Hvis vi starter med papirvalget, er bogomslaget udvalgt efter stilen og historien den gemmer på. Majbritt er nr. 2 i Danmark som bruger dette materiale til et bogomslag. Vi ved hvem der var den første, men af særlige årsager må vi ikke nævne personen og bogen med navne, men kom gerne ned i butikken og få historien. I vil kunne se og høre at der er en forbindelse med hvad bogen også omtaler. Lidt royal må man vel gerne være og have lidt offentlige hemmeligheder…

Denne udgave er trykt i 158 nummererede eksemplarer, der er fordelt på følgende måde:
​150 nummererede med tal og otte nummererede med romertal, der tilfalder grafikeren.
​Alle er signerede af forfatteren Majbritt Petersen.​

Omslagspapiret kommer fra en af verdens mest anerkendte papir producenter, som ligger i Tyskland og hedder Gmund papier. De er verdens ældste papirfabrik og har over 180 års erfaring i papirproduktion. Hos Gmund papier går de meget op i natur, miljøet, genbrug og at give tilbage til naturen igen. Faktisk kommer det vand de bruger i papirprocessen retur til naturen renere, end da det blev hentet fra naturen. Dette har noget at gøre med alle de filtreringer, vandet kommer igennem, samt hvordan arbejdsprocessen i maskinerne er. Elektriciteten de bruger, kommer fra solpaneler. De er blandt de få i verden, som både er ECO og FSC certificeret. Gmund papier har fået flere priser for “Sustainability”.​

Logoet på omslaget har fået det, der hedder en multilevel/embos behandling. Dette betyder at logo’et står ud som et relief med flere dybder i forskellige niveauer, så det bliver mere levende. Dette er heller ikke noget, man før har set på en bog. Der er brugt forskellige folier på cover, for at imødekomme ønskerne, da der skulle være forskellige nuancer og matte farver.

Indholdspapiret er valgt for at give et mere råt udtryk, da det jo er tatoveringer bogen omhandler. Papiret kommer fra Papyrus, der ligesom Gmund papier, går meget op i miljøet. De sørger for at der plantes dobbelt så mange træer i forhold til, hvad der bliver brugt. De samarbejder også kun med andre papirleverandører, der er miljøbeviste.

Der var et ønske om at bogen skulle have et victoriansk udtryk og efter et tæt samarbejde mellem Majbritt og grafiker, er dette lykkedes. Denne bog proces minder om noget, der kommer fra en gammel tid, da det er metoder, der ikke bruges så meget mere. Det gør at historierne mellem bog og tatoveringer hænger sammen.

​Bogen har vækket stor interesse og nysgerrighed hos Gmund papier og Papyrus, pga. valg af materiale, layout og stil. De gjorde alt for at dette projekt skulle lade sig gøre. Gmund papier stillede en ekspert i tryk til rådighed til vores danske trykker. Når opgaven blev for kompliceret og svaret herhjemme var ”det kan ikke lade sig gøre”, blev der ringet til Gmund papier. Med støtten fra en så kendt papirleverandør, fik at alle nej-sigerne ja-hatten på. Dermed lander vi tilbage til, at det er den første af sin slags type bog, i Danmark.

Bogen har været igennem en meget lang rejse. Ikke kun fra da Majbritt bestemte sig for at skrive en bog, men den har været igennem mange hænder, hos alle de store i trykker faget og fået en masse afslag. Vi var så heldige at Salo Media sagde ja til denne bog og kæmpede kampen sammen med grafikeren, hver gang der kom lidt modgang. Så det er ikke kun Majbritts lille guldklump der er kommet på gaden, der er flere stolte “forældre" i denne lille sag. Bogen er også med til at åbne op for nye tryk muligheder i Danmark.

En stor tak skal lyde til grafiker Kirsten Frandsen og trykker/indehaver af SALO’MEDIA Philip Johan Salomon.

Kontaktoplysninger​

København afdeling​

98_fb-gold   99_instagram-gold   youtube

Færøerne afdeling

003-maps-and-flags  Tróndargøta 29, 100 Tòrshavn​

V-tal 651966​​

 

​Velkommen til Tattoo Ole. Verdens ældste tatoveringsbutik

- A true connection to history.​

Åbningstider​

Mandag

10:00 – 20:00​

Tirsdag

10:00 – 20:00​

Onsdag

10:00 – 20:00​

Torsdag

10:00 – 20:00​

Fredag

10:00 – 20:00​

Lørdag

12:00 – 20:00​

Søndag

12:00 – 20:00​

Der tages for​behold for ændringer i åbningstiderne.

Lukket mandag og søndag på Færøerne. Åbent 12-20.

CVR​: 37776610

®All Rights Reserved Tattoo Ole - Nyhavn 17